Pinot Grigio (Sivi Pinot) u vinoteci Galerija vina čačak

Pinot Grigio (Pinot Sivi)

Pinot Grigio, poznat i kao Pinot Gris u nekim delovima sveta, je sorta belog grožđa koja je stekla globalnu popularnost zahvaljujući svojoj svežini, eleganciji i svestranosti. Ova sorta, koja potiče iz Francuske, tačnije iz regije Burgundije, pronašla je svoje idealno stanište u različitim vinogradarskim regionima, uključujući Italiju, Francusku, Nemačku, Australiju i Sjedinjene Američke Države.

Pinot Grigio je posebno poznat po svojim laganim, suvim vinima koja se odlikuju svježinom i voćnim notama. U Italiji, gde je ova sorta posebno popularna, vina od Pinot Grigia su često lagana, sa izraženom kiselošću i osvežavajućim ukusima citrusa, zelenih jabuka i krušaka. U Francuskoj, pod nazivom Pinot Gris, vina su obično bogatija i punijeg tela, sa složenijim aromama poput meda, sušenog voća i začina.

Pinot Grigio je idealan izbor za ljubitelje vina koji traže nešto lagano i osvežavajuće, a istovremeno elegantno i sofisticirano. Njegova popularnost proizlazi iz sposobnosti da zadovolji različite ukuse i prilike, čineći ga jednim od najtraženijih belih vina na svetskom tržištu. Ova sorta je takođe popularna u proizvodnji penušavih vina, gde njena svježina i voćnost dolaze do punog izražaja.

Pinot Grigio grožđe Čačak

Istorijski pregled

Pinot Grigio, poznat i kao Pinot Gris, ima bogatu istoriju koja seže unazad u srednjovekovnu Francusku, posebno u regiju Burgundije. Ova sorta grožđa, koja je mutacija Pinot Noir-a, brzo je stekla popularnost zbog svoje sposobnosti da proizvede vina različitih stilova, od laganih i osvežavajućih do bogatih i kompleksnih.

Tokom vremena, Pinot Grigio se proširio iz Francuske u Nemačku, gde je poznat kao Ruländer ili Grauburgunder, i u Italiju, gde je postao izuzetno popularan. U Italiji, posebno u regijama kao što su Veneto, Friuli-Venezia Giulia i Trentino-Alto Adige, Pinot Grigio je postao sinonim za lagana, suva, voćna vina koja su idealna za konzumaciju u toplim letnjim mesecima.

U 20. veku, Pinot Grigio je stekao globalnu popularnost, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je postao jedno od najpopularnijih uvoznih belih vina. Njegova prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i stilovima vinifikacije omogućila je proizvođačima širom sveta da eksperimentišu i stvaraju jedinstvena vina koja odražavaju lokalni terroir. Danas, Pinot Grigio je cenjen širom sveta zbog svoje svežine, lakoće i sposobnosti da se upari sa širokim spektrom jela.

Karakteristike

Pinot Grigio, poznat po svojoj svestranosti i eleganciji, je sorta belog grožđa koja proizvodi vina različitih stilova, od laganih i osvežavajućih do bogatih i punijih. Karakteristično za Pinot Grigio je njegovo svetlo tijelo, koje često pruža osjećaj svježine i čistoće, čineći ga idealnim izborom za tople dane i lagane obroke.

U aromatskom profilu, Pinot Grigio obično pokazuje note zelenih jabuka, krušaka, citrusa i cvetnih tonova, poput akacije i bagrema. U zavisnosti od regiona proizvodnje i stila vinifikacije, može se javiti i složeniji buke, sa notama meda, sušenog voća, badema i začina.

U ustima, Pinot Grigio nudi svježinu i živahnost, sa čistim, voćnim ukusima i dobro izbalansiranom kiselošću. Tanini su obično blagi, što doprinosi lakoći i pitkosti vina. Ova sorta je takođe poznata po svojoj sposobnosti da se brzo konzumira, ali neki stilovi, posebno oni bogatiji i punijeg tela, mogu imati potencijal za odležavanje i razvoj složenijih aroma. Pinot Grigio je idealan izbor za one koji traže vino koje je istovremeno osvežavajuće i sofisticirano.

Boja

Pinot Grigio karakteriše svetla, slamnato žuta boja, ponekad sa zelenkastim nijansama, odražavajući njegovu svježinu i lakoću.

Aroma

Arome Pinot Grigia su voćne i cvetne, sa notama zelene jabuke, kruške, citrusa, i blagim cvetnim tonovima poput akacije.

Ukusi

Ukusi Pinot Grigia obuhvataju svježe note zelene jabuke, kruške, i citrusa, sa živahnom kiselošću i čistim, osvežavajućim završetkom.

Vinifikacija

Vinifikacija Pinot Grigia zahteva pažljiv pristup kako bi se istakle njegove karakteristične voćne i cvetne arome. Proces počinje berbom grožđa kada dostigne optimalnu zrelost, čime se osigurava pravi balans šećera i kiselina. Nakon berbe, grožđe se brzo prenosi u vinariju i pažljivo presuje kako bi se izbegla prekomerna ekstrakcija i očuvala svežina.

Fermentacija se obično odvija na niskim temperaturama u inox cisternama, što pomaže u očuvanju primarnih voćnih i cvetnih aroma. Ovaj proces može trajati nekoliko nedelja, a cilj je proizvesti vino koje je svježe, čisto i voćno.

Pinot Grigio retko odležava u hrastovim buradima, kako bi se sačuvala njegova karakteristična lakoća i svježina. Nakon fermentacije, vino se često bistri i filtrira pre flaširanja. Rezultat je lagano, osvežavajuće vino koje se najbolje konzumira mlado, iako neki stilovi, posebno oni iz hladnijih klimatskih uslova, mogu imati potencijal za kratko odležavanje, razvijajući složenije arome i ukuse.

Uparivanje Hrane i Vina

Pinot Grigio: Uparivanje Hrane i Vina

Pinot Grigio, sa svojom svježinom i lakoćom, idealan je za uparivanje sa širokim spektrom jela. Njegova živahna kiselost i voćni ukusi čine ga savršenim pratilacem za morske plodove, posebno školjke i lagane riblje specijalitete. Takođe, odlično se slaže sa laganim salatama, jela sa piletinom, i svetlim pastama sa povrćem ili blagim sosovima. Pinot Grigio je takođe izvanredan izbor za vegetarijanska jela, posebno ona sa svežim povrćem i blagim začinima. Njegova osvežavajuća priroda čini ga idealnim vinom za letnje dane i al fresco obroke.

Predlozi za Uparivanje

 • Morski Plodovi: Pinot Grigio se savršeno slaže sa školjkama, kozicama, i lagano pripremljenom ribom, naglašavajući njihovu prirodnu slatkoću.
 • Lagane Salate: Odličan izbor uz sveže salate, posebno one sa citrusnim prelivima ili vinaigretama.
 • Piletina i Belo Meso: Sjajno se kombinuje sa pečenom ili grilovanom piletinom i drugim jelima od belog mesa.
 • Svetle Paste: Paste sa laganim sosovima od povrća ili sa morskim plodovima su ukusne opcije za uparivanje sa Pinot Grigiom.
 • Sushi i Sashimi: Delikatni ukusi sušija i sashimija se sjajno slažu sa voćnim karakterom i svežinom Pinot Grigia.
 • Vegetarijanska Jela: Idealno uz jela na bazi povrća, kao što su pečene paprike ili tikvice.
 • Sirevi: Lagani, mladi sirevi poput mozzarelle ili feta sira su odličan par sa Pinot Grigiom.
 • Voćni Deserti: Može se služiti uz desert, posebno uz one sa belim voćem ili lagane voćne tartove.

Proizvođači

 • Santa Margherita: Italijanska vinarija poznata po svom Pinot Grigio, koji je postao referentna tačka za ovu sortu u Italiji.
 • Jermann: Takođe iz Italije, Jermann proizvodi visokokvalitetni Pinot Grigio koji se odlikuje složenošću i elegancijom.
 • King Estate: Ova vinarija iz Oregona, SAD, poznata je po proizvodnji Pinot Grigia koji odražava jedinstveni američki terroir.
 • Tramin: Vinarija iz Alto Adige regije u Italiji, Tramin proizvodi aromatični Pinot Grigio sa izraženim voćnim notama.
 • Alsace Willm: Francuska vinarija iz Alsace regije, poznata po proizvodnji Pinot Grisa, francuske varijante Pinot Grigia, sa bogatijim i punijim stilom.
 • Elena Walch: Još jedna vinarija iz Alto Adige, Elena Walch proizvodi Pinot Grigio koji se ističe svojom svježinom i mineralnošću.
 • Attems: Vinarija iz regije Friuli-Venezia Giulia u Italiji, Attems proizvodi Pinot Grigio koji je poznat po svojoj svježini i voćnosti.
 • Cloudy Bay: Novozelandska vinarija koja proizvodi Pinot Gris, sa karakterističnim novozelandskim stilom, punim voćnih i cvetnih aroma.

Pinot Grigio (Pinot Sivi): Zaključak

Pinot Grigio, kao jedna od najpopularnijih i najsvestranijih sorti belog grožđa, zauzima posebno mesto u svetu vina. Njegova sposobnost da se prilagodi različitim klimatskim uslovima i terroirima omogućila je proizvodnju širokog spektra stilova vina, od laganih i osvežavajućih do bogatih i punijih. Ova sorta je posebno cenjena zbog svoje svežine, voćnosti i lakoće, čineći je idealnim izborom za različite prilike i gastronomske kombinacije.

U Galeriji vina Čačak, ljubitelji Pinot Grigia mogu pronaći impresivan izbor vina od ove sorte. Ponuda obuhvata vina od renomiranih proizvođača iz celog sveta, uključujući prestižne vinarije iz Italije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Novog Zelanda. Svako vino u našoj kolekciji pažljivo je odabrano kako bi se osiguralo da svaki ljubitelj vina pronađe nešto što odgovara njegovom ukusu i stilu.

Poseta Galeriji vina Čačak pruža jedinstvenu priliku da se istraže različiti aspekti Pinot Grigia, od klasičnih italijanskih stilova do inovativnih interpretacija iz Novog sveta, sve po iznimno pristupačnim cenama. Bilo da ste strastveni vinoljubac ili tek započinjete svoje vinsko putovanje, naša kolekcija Pinot Grigia nudi nešto za svakoga, obećavajući zadovoljavajuće i obogaćujuće iskustvo degustacije.

Podeli >>

Pinot Grigio (Sivi Pinot) u vinoteci Galerija vina čačak

Interesuje te Pinot Grigio (Pinot Sivi)?

Zaviri u svet vrhunskih vina posetom našoj vinoteci Galerija vina, smeštenoj na adresi Vojvode Stepe 52, Čačak, tačno nasuprot Sorisa. Za više informacija ili rezervacije, slobodno nas kontaktiraj na +381613106854. Doživi autentično iskustvo degustacije i stručno savetovanje naših enologa.

Slična vina